Участие на

Участие на „Царевград Търнов“ на „Ваканция и СПА“ Експо 2023 г.

15 фев.
ср, 15 февруари 2023
Начало
17 фев.
пт, 17 февруари 2023
Край
Ваканция и СПА ЕКСПО

Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ представи Велико Търново на най-голямото туристическо изложение в България – „Ваканция и СПА“ ЕКСПО, провело се от 15 до 17 февруари в София.

Едни от основните мотиви на щанда бяха презентирането на Велико Търново като център на културния туризъм в страната, както и предстоящото разширение на Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“. Новата експозиция, която ще отвори врати в началото на пролетта, ще визуализира живота на различните слоеве във Второто българско царство, техните нрави, обичаи, бит и одежди. Посетителите ще могат да преминат през сцени изобразяващи битката при Клокотница, такива показващи семейството на цар Иван Александър и последните дни на Търновското царство. Невероятните експозиции от новата част на центъра отново са дело на склулптора Борис Борисов неговия екип.

За първи път в България Велико Търново като туристическа дестинация беше показан чрез VR технология. Иновативният клип позволява на всеки да направи виртуална разходка из Царевец, паметника „Асеневци“, църква „Св. 40 мъченици“ и редица други значими музейни обекти, като показва града по един неповторим и уникален начин.

VR-разходката на основните туристическите атракции е нов продукт, който „Царевград Търнов“ разработва и в бъдеще ще предлага на гостите на града.

По време на изложението управителят на „Царевград Търнов“ Борислав Йорданов разговаря с министъра на туризма г-н Илин Димитров.

Двамата дискутираха важната роля на Велико Търново за развитието на културния туризъм в страната, както и трудносите, пред които е изправен бранша след пандемията.

Министър Димитров получи официална покана да открие тазгодишното издание на МТИ „Културен туризъм“, първият специализиран форум за културен туризъм и неговото значение за България като туристическа дестинация,който ще се проведе в периода в периода 20-22 април, по време на която да се проведе и кръгла маса с местния бизнес и представители на туристическия бранш.

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов, заместник-кметът Нейко Генчев и Нелина Църова, директор на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ бяха само част от официалните лица посетили щанда на Велико Търново.

По време на борсата акцент пада и върху богатата културна програма, която е подготвена за 2023 г. Тази година ЛОФ „Сцена на вековете“ започва на 1 юли с операта „Риголето“, която ще бъде изпълнена от Националната опера Букурещ, а фестивалът ще продължи до 2 септември.

Международното туристическо изложение „Културен туризъм“ . От 8 до 11 юни пък ще се състои международния фестивал на историческите възстановки „Средновековен Търновград: Селският цар – възшестивето“.

„Царевград Търнов“ поднови договорните си отношения, както с дългогодишни свои партньори като „Акрос Юръп“, „Брилл травел“, „Джи пи травел“, така и с нови фирми в лицето на „Aлександра травел 2018“.

Сред посетителие на „Ваканция и СПА“ бяха и учениците от професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“, които разгледаха и се снимаха на щанда на Велико Търново и видяха част от работата на туристическия център. Борислав Йорданов им пожела в най-скоро време да влязат в ролята не на посетители, а на изложители.

Борислав Йорданов в разговоря с г-н Зоран Байич, председател на сдружението „Сръбско-българско приятелство“, за сръбската телевизия Войводина. Двамата споделиха виждания и идеи относно възможонстта повече организирани групи от нашата съседна държава да посещават старата столица, както и предстоящото в Белград туритическо излониже IFT, на което Велико Търново за първи път ще се представи.

За първи път на „Ваканция и СПА“ беше презентирана търновската кулинария чрез страхотния и много вкусен мастерклас на шеф Радослав Машков и с любезното съдействие на верига ресторанти “BIANCO”. Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите в България презентира невероятното многообразие и богатия вкус на регионални вина, които можете да намерите в Wine Tasting Centre/ Винен Дегустационен Център .

Една от основните идеи на „Царевград Търнов“ е да покаже, че Велико Търново е туристически център не само заради историческото и културното богатство на региона, но и Велико Търново като изживяване- от мястото където се настанявате, до ресторанта, който ще посетите, хранта, която ще консумирате, пивото или виното, на което ще се насладите. Затова сърдечно благодарим на фирмите Елит Мес , „Пиксел медия“ ,“Хляб и Приятели , фирма „Стефанов Горна Оряховица“,фирма „Ден и нощ“, ресторант Ресторант Асеневци „, Атракцион „Калоянова Крепост“ , пивоварна Britos , продукти от фермата на Красимир Кирилов с. Шереметя, винен център Wine Tasting Centre/ Винен Дегустационен Център , на верига ресторанти „Bianco“ и на Лактима Балкан , които показаха нагледно, че Велико Търново е град предлагащ на всекиго по нещо – месни деликатеси от най-високо качество, страхотни местни пекарни, първокласна бира, разнообразни вина от целия регион и много други.

За втора поредна година всеки един посетител имаше възможността да се включи в специална томбола с над 40 награди, които варират от нощувка и вечеря за двама в някои от най-добрите търновски хотели, ресторанти и механи , пропуски за ЛОФ „Сцена на вековете“ 2023, безплатни посещения на всички музейни обекти в града, специални винени дегустации, ръчно изработени дървени и сребърни сувенири от майсторите от Самоводската чаршия, офроуд обиколки край Арбанаси и много други. Царевград Търнов отново благодари на колегите от туристическия бранш във Велико Търново, че отново откликнаха на поканата и се включиха в тази инициатива, която има за цел да промотира града и местния бизнес.

Shopping Basket