Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“ изпрати успешна 2023 г.

Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“ изпрати успешна 2023 г.

24 ян.
ср, 24 януари 2024
Начало

Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“ изпрати успешна 2023 г.,през която се отбеляза над 30 % ръст в броя на груповите посещения във Велико Търново.

Основните направления, в които бяха насочени главно усилията общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ през 2023 г.  бяха увеличаване на туристопотока от страната и чужбина, предоставяне на качествено обслужване, представяне и промотиране на община Велико Търново като топ дестинация за културен и исторически туризъм на българския и междунатоден пазар, съвместна работа и с Регионален исторически музей с цел подобряване на туристическия продукт.

През  изминалата година “Царевград Търнов“ съвместно с община Велико Търново организира 18-то издание на Международното туристическо изложение „Културен туризъм”, празника „Еньовден на Самоводската чаршия“, „Международен фолклорен фестивал Велико Търново”, Летния оперен фестивал „Сцена на вековете“, фестивала „Нощ на Самоводската чаршия и фестивал на занаятите” и Коледен базар в парк „Марно поле“.

 

Международно туристическо изложение „Културен туризъм”

 Международното изложение „Културен туризъм“ се организира от „Царевград Търнов“ ЕООД в периода 20-23 април. По време на тазгодишното издание за първи път се обърнa специално внимание на местното производство и винения туризъм в България като беше предоставена възможност за участие на  производители на традиционни регионални храни и напитки. По този начин успяха  да се организират директни срещи между представителите на туристическия бранш и производители на качествени хранителни продукти в специализирания раздел на изложението  – „Трапезица – истории за българския вкус“.

 

Международен фолклорен фестивал Велико Търново

На тазгодишното XXV-то издание на Международен фолклорен фестивал Велико Търново, което се проведе от 23 до 29 юли се представиха ансамбли от Индия, Грузия, Турция, Мароко, Китай, Колумбия, Хавай, танцовите състави „Янтра“ и „Росица“ от Будапеща, Унгария, както и изпълнителите от ПФК „Искра“ и ДЮФА „Търновче“ от Велико Търново.

 

VIII Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“ 2022 г.

От юли до началото на септември под звездното небе в крепостта Царевец бяха представени редица впечатляващи заглавия – опера, балет, оперета и мюзикъл. На откритата сцена със свои спектакли ще гостуват оперите от Бургас, Варна, Стара Загора, Русе и Пловдив, както и Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“.

Празник „Еньовден на Самоводската чаршия“

На Еньовден Самоводската чаршия във Велико Търново посрещна за юбилеен двадесети път жителите и гостите на старата столица с голям Еньовски венец, както и с много веселие и народни танци. Малки и големи преминаха през венеца за здраве и си взеха от специалните букетчета от билки за здраве.

 

„Нощ на Самоводската чаршия и фестивал на занаятите“

 Тази година се проведе дванадесетото издание на есенния празник „Нощ на Самоводската чаршия и фестивал на занаятите“. Всяка година десетки занаятчии, производители на био продукти и домашни храни участваха в празника, който се проведе във Велико Търново и е основна част от програмата за честванията на 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта.

  

Коледен базар в парк „Марно поле“

 От 1 декември на старата година до 1 януари на новата 2024 г. в парк „Марно поле“ се проведе най-големия Коледен базар с 54 дървени павилиона и множество увеселителни атракциони за малки и големи. Занаятчии,  домашни производители, търговци излагаха своите коледни стоки и храна, а наред с това на празничната сцена имаше музикална и театрална програма през целия декември месец. По време на Коледня базар бяха проведени редица благотворителни акции на Български червен кръст, Фондация „Искам бебе“, Интеракт, асоцияция „Детско сърце“, „Приятели на животните ВТ“, Евангелската църква и от дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ към община Велико Търново.

 

 

 Представяне на Велико Търново и региона на туристически изложения в страната и чужбина

През 2023 г. община Велико Търново чрез туристическата агенция „Царевград Търнов” бе представена на следните изложения:

Международно туристическо изложение FITUR – Мадрид, Испания (17.01-22.01.2023 г.)

„Ваканция и СПА Експо“ – София (15.02.- 17.02.2022 г.)

Международно туристическо изложение TTR – Букурещ, Румъния (23.02 – 26.02.2023 г.)

Международно туристическо изложение  ITB – Берлин, Германия (07.03-09.03.2023 г.)

Международно туристическо изложение IFT –Белград, Сърбия (23.02 – 26.02.2023 г.)

Международно туристическо изложение TTR – Букурещ, Румъния (09.11 – 12.11.2023 г.)

Международно туристическо изложение Philoxenia – Солун, Гърция  (09.11 – 12.11.2023 г.)

Туристическо изложение „Уикенд Туризъм“- Русе, България (11.05-13.05.2023 г.)

 

„Царевград Търнов“ изпраща една успешна година, което е видимо и от официалните данни на Регионалния исторически музей. 405 813 туристи са приели обектите и експозициите на територията на община Велико Търново през миналата година. От тях 68 000 са груповите туристи на туроператори, които имат договорни отношения с „Царевград Търнов“. Това отбелязва скок от 31 % в броя на груповите посещения в сравнение с тези от 2023 г., които бяха 47 000.

Още в първите седмици на новата 2024 г. предстоят някои от най-значимите и посещавани международни туристически борси, на които старата столица ще се представи. Това са борсите в Мадрид от 24 до 28 януари, първо участие на изложението в Истанбул от 6 до 9 февруари, както и тези в Букурещ, от 15 до 18 февруари и в сръбската столица Белград от 22 до 25 февруари. „Царевград Търнов“ ще се включи и в най-голямото туристическо изложение в света – ITB, което ще се проведе от 5 до 8 март в Берлин.

Shopping Basket