Община Велико Търново участва на две от най-големите изложения на Балканите

Община Велико Търново участва на две от най-големите изложения на Балканите

22 фев.
ср, 22 февруари 2023
Начало
28 фев.
вт, 28 февруари 2023
Край
TTR в Букурещ, IFT в Белград

В периода 22 – 26 февруари се проведоха две от най-значимите туристически изложения на Балканския полуостров – TTR в Букурещ и IFT в Белград. Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ представи Велико Търново и на двете борси като център на културния туризъм в България.
В румънската столица Велико Търново участва като част от националния щанд на България – най-големият на изложението с площ от над 250 кв.м. Старата столица е една от най-предпочитаните дестинациикакто за семейни и уикенд посещения, така и за групови екскурзии. Затова основен акцент беше презентирането на богатата културна и фестивална програма на града. Специално внимание беше обърнато на предстоящите издания на ЛОФ „Сцена на вековете“ 2023, международния фестивал на историческите възстановки и „Нощ на Самоводската чаршия и фестивал на занаятите“.
На финален етап са преговорите между „Царевград Търнов“ и най-големия румънски туроператор “Christian Tour” за включване на Велико Търново като дестинация за групови посещения на туристи през настоящия туристически сезон.
В рамките на участието си на изложението управителят на общинската агенция Борислав Йорданов се срещна със заместник-министъра на туризма проф. Мариела Модева и държавния секретар към Министерството на туризма на Румъния Тудорита Лунгу.
По покана на „Царевград Търнов” най-известният и награждаван румънски сомелиер Серджиу Неделеа /Sergiu Nedelea/ направи специална дегустация на вина от Великотърновския регион за изложителите и гостите на изложението TTR в Букурещ, Румъния. На дегустацията присъстваха заместник-министърът проф. Мариела Модева, представители на „Christian Tour”, както и туроператори от Молдова, България, Турция и Румъния.
TTR е едно от най-важните туристически изложения в Румъния отворено както за професионалисти, така и за масова публика. Посетителите могат да намерят задълбочена и изчерпателна информация за най-новите тенденции, продукти и услуги в различни области на туризма. Румъния е най-големият чуждестранен пазар за великотърновския туризъм, като само през 2022 г. над 40 000 румънски граждани са посетили старата столица.
За първи път ОТА „Царевград Търнов“ представи Велико Търново на международното туристическо изложение IFT в Белград, Сърбия. Общинската агенция беше част от българския щанд с още шест представители на туристическия сектор. Бяха проведени позитивни разговори с редица сръбски туроператори за включване на Велико Търново, Арбанаси и местните манастири в обиколки посветени на поклонническия и културен туризъм. Местната телевизия „Воеводина“ снима репортаж за Велико Търново, посветен именно на перспективата за развитие на религиозния туризъм като основен път към популяризирането на старата столица на сръбския туристически пазар.
Друг акцент на щанда на града бяха основни фестивали като „Сцена на вековете“ и Международния фестивал на историческите възстановки „Средновековен Търновград“ промотиран от представители на СНЦ „Търновци“.
През дните на борсата Борислав Йорданов разговаря с представители на Националната асоциация на туристическите агенции (YUTA – Serbia), които получиха и официална покана за инфотур на града и региона.
IFT (Sajam Turizma) е определен като най-голямото туристическо събитие на територията на Сърбия и Югоизточна Европа свързано с туристическата индустрия, предназначено както за масовата публика, така и за професионалисти в бранша и през 2023 г. се провежда за 44-ти път. Борсата дава възможност за създаване на контакти с бизнес партньори, туристически организации и администрации. По данни на организаторите на тазгодишното издание са участвали представители от над 30 държави, което прави изложението най-успешното за последните 10 години.

Shopping Basket