Велико Търново с успешно първо участие на Международното туристическо изложение в Източното Средиземноморие EMITT в Истанбул.

Велико Търново с успешно първо участие на Международното туристическо изложение в Източното Средиземноморие EMITT в Истанбул.

Община Велико Търново с успешно първо участие на Международното туристическо изложение в Източното Средиземноморие EMITT (East Mediterranean International Tourism & Travel Exhibition) в Истанбул.

България се представи с впечатляващ щанд организиран от Министерството на туризма, на който се представиха общо 10 туроператора, общини и професионалисти в бранша.

Сред официалните гости на 27-то издание на туристическото изложение бяха Зарица Динкова – министър на туризма, проф. Мариела Модева – съветник на министъра на туризма, Ангел Чолаков – извънреден и пълномощен посланик на България в Турция, Васил Вълчев – генерален консул в Истанбул. Специални гости на българския щанд бяха шеф Иван Манчев и шеф Андре Токев.

Голям  бе интереса, както към България, така и към Велико Търново и Арбанаси заради културно-историческите забележителности и възможността за СПА туризъм в региона.

Изложението в турската столица e още една възможност за българския туристически бранш да привлече повече турски туристи у нас. През 2023 г. за периода януари – ноември общият брой посещения на турски туристи е 677 899, което е с 30% повече от 2022 г., като тези данни са получени посредством наблюдение на туристопотока на ГКПП-тата в страната и не включват транзитно преминалите турски граждани през страната ни. В сравнение с 2022 г., през 2023 от януари до ноември отчитаме ръст с 50% на общия брой регистрации на турски туристи в местата за настаняване.

По време на форума общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ сключи договор с турския туроператор Tatilhayalin. Фирмата организира групови посещения както в Турция, така и в редица балкански държави.

Управителят на туристическия център, Борислав Йорданов, проведе и разговор за взаимно сътрудничество с над 50 турски туроператори, които организират групи в България. Беше проведена и среща с представители на TURSAB –турската асоциация на туристическите агенции. Също така г-н Йорданов разговаря с туристическото аташе на България в Истанбул г-жа Теодора Таскова и с Хюсеин Гaзи Джошан директор дирекция „Туризъм“.  Те обсъдиха различни възможности Велико Търново и Арбанаси да се популяризират сред турските туристи. Една такава възможност е тазгодишното издание на Международното изложение „Културен туризъм“ в старата столица и г-жа Таскова и г- Джошан се ангажираха със задачата да организират официална делегация, както и  турски туроператори готови да стъпят на българския пазар, които да гостуват в старата столица.

Туристическото богатство на Велико Търново и региона беше показано с помощта на VR промо клипове. През идното лято „Царевград Търнов“ ще започне да предлага и VR-обиколки на знакови културни обекти като туристически продукт.

 

Борислав Йорданов се срещна и с представители на град Бурса, който е побратимен с Велико Търново. От името на нашата община г-н Йорданов отправи покана за гостуване на официални представители в старата столица по случай празника на града – 22 март.

 

Shopping Basket