Нощ на Самоводската чаршия и Фестивала на занаятите във Велико Търново 2020 г.

Нощ на Самоводската чаршия и Фестивала на занаятите във Велико Търново 2020 г.

18 сеп.
пт, 18 септември 2020
Начало
23 сеп.
ср, 23 септември 2020
Край
Самоводската чаршия

320 цветни хвърчила за юбилейното издание на Нощ на Самоводската чаршия и Фестивала на занаятите във Велико Търново

Стотици цветни хвърчила ще украсят Самоводската чаршия във Велико Търново за колоритния есенен празник на Улицата на занаятите. Юбилейното десето издание на Нощ на Самоводската чаршия и Фестивала на занаятите ще се проведе от 18 до 23 септември 2020 г. и по традиция ще съчетае минало и настояще в занаятите, традициите, музиката и съвременното изкуство.

Събитието е вдъхновено от Европейската инициатива “Нощ на музеите”, а началото му е поставено през 2011 г. от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“.

Предстоящият празник ще предложи много емоции и богата арт програма на жителите на старата столица и гостите на града. Улицата на занаятите ще бъде декорирана с 320 цветни хвърчила, чиито монтаж вече започна.

В дните на фестивала 70 творци от цялата страна ще покажат ръчно изработена керамика, свещи, бижута, аксесоари, играчки, кожени, бутикови и интериорни изделия, плъсти и др. На специални щандове ще се предлагат продукти и храни с доказан еко произход.

В своите работилници майсторите занаятчии от Самоводската чаршия ще демонстрират съхранените от тях старинни технологии.

На фона на уникалната архитектура и автентичната обстановка на Старо Търново ще има изпълнения на улични артисти и музиканти, различни пърформанси, интерактивни игри, детски забавления и представления. Прожекции на филми по произведения на Емилиян Станев ще има в къщата-музей, носеща името на известния писател на площада на Самоводската чаршия.

За първи път на събитието ще гостуват талантите от Циркова академия София с работилници по жонглиране, пой, акробатика и пантомима за деца и възрастни и вечерни интерактивни програми и огнени шоута.

По традиция в празника ще се включи духовия оркестър на СУ „Емилиян Станев“ „Джуниър бенд“, който освен дефиле, тази година ще има и самостоятелен концерт.

Разнообразна музика ще звучи по време на вечерните концерти, в които ще участват Яница Русева, Лилия Ангеличева и Гергана Стоянова, Стелияна Христова и Петко Савов, Веселина Попова, Музикално студио „Елита“, ДЕС „Румина“, групите „КОВУ“, „Pierratti“, „CoolDen“, „Хаштаг“, „The Drivers“ и др. За почитателите на народните ритми ще са изпълненията на хор „Росна Китка“, клуб за народни хора „Българка“ и клуб за народни танци „Жива вода“.

Всяка празнична вечер ще завършва с огнени представления от 22,30 ч.

Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите 2020 се организира от Общинска туристическа агенция ”Царевград Търнов” и община Велико Търново с подкрепата на „Бритос“ ЕООД, “ЛАКТИМА“ ЕАД, ‚‚ВЕЛУКС Вендинг‘‘ ООД, Еконт Експрес, „Different Media“, Хляб & Приятели, и др.

Shopping Basket