Дон Паскуале - Сцена на вековете 2023

Дон Паскуале – Сцена на вековете 2023

24 авг.
чт, 24 август 2023
Начало
Сцената на крепостта Царевец
На 24 август в афиша на Фестивал „Сцена на вековете“ 2023 е операта „Дон Паскуале“ от Гаетано Доницети в изпълнение на Държавна Опера Варна.
Темата за стар ерген, който иска да си намери млада жена, но бива измамен е много популярна още от времето на commedia dell’arte и е използвана като сюжет от много композитори на комични опери.
Доницети взима сюжета от комичната опера „Сър Маркантонио“ (1810) от Стефано Павези по комедията на Анжело Анели. Това е неговата 64-та опера, от общо 66 (според някои изследователи броят на оперите е 72, като в тази цифра са прибавени и новите редакции на някои от творбите).
Доницети написва лично либретото на „Дон Паскуале“. Той го преработва значително спрямо това на първоизточника, като съкращава голяма част от персонажите.
Независимо от това, че по това време Доницети се възстановява от тежко заболяване, той написва музиката на операта с невероятна бързина – само за осем дни.
Премиерата на „Дон Паскуале“ се състояла на 3 януари 1843 в Театър Италиен – Париж с огромен успех. Първата постановка в Италия е на 17 април 1843 в миланската Ла Скала. В първата за Виена постановка на „Дон Паскуале“, състояла се месец след тази в Ла Скала (14 май 1843), Доницети прибавя прочутия комичен дует между Дон Паскуале и доктор Малатеста „Cheti, cheti immantinente”.
Диригент: Светослав Борисов
Режисьор: Сребрина Соколова
Сценография: Иван Токаджиев
Костюми: Елена Иванова
Хореография: Надя Димокова
Диригент на хора: – Надежда МакКюн
Дон Паскуале – Гео Чобанов
Норина – Мария Павлова
Ернесто – Георги Султанов
Доктор Малатеста – Свилен Николов
Нотариус – Илко Захариев
Солисти, хор и оркестър на Държавна Опера Варна
–––––––
Специален подарък за зрителите ще е аудио-визуалното шоу “Царевград Търнов-звук и светлина”, което е бъде излъчено след края на спектакъла.
Shopping Basket