Документална изложба по повод 141 г. от рождението на Борис Денев

Документална изложба по повод 141 г. от рождението на Борис Денев

07 фев.
ср, 7 февруари 2024
Начало
21 апр.
нд, 21 април 2024
Край
От 07 февруари до 21 април 2024 г. в Зала 19 на Художествена галерия „Борис Денев“ ще бъде отворена за посетители изложбата „Борис Денев – страници от личния му архив“.
Настоящата временна експозиция е обвързана с честването по повод 141 години от рождението на художника Борис Денев. Представен е част от личния архив на твореца, който се съхранява във фонда на Художествена галерия „Борис Денев“. На 13 табла са показани важни документи, публикации, рисунки, снимки и писма, които хвърлят светлина върху живота и творчество на Денев.
Сред изложените автентични документи могат да се видят оригиналният афиш от първата изложба с рисунки на военна тематика, която художникът реализира през 1913 г.; някои от неговите значими фейлетони; рецензии за творчеството на Денев от Стефан Митов и Никола Мавродиев; заявлението до СБХ от 1956 г. с молба да бъде възстановено членството му към Съюза на българските художници; писмо до Денев от Биеналето във Венеция от 1942 г.; обсъжданата идея за т.н. „Пантеон всебългарски“ и др. Немалко са шаржовете на редица автори относно образа на Денев, както и фотографиите, обхващащи периода от неговите младини до последните му творчески години.
Несъмнено акцент в изложбата е портретът на Борис Денев от Илия Петров.
(Плануваните събития за Зала 19 целят да обогатяват периодично през годината постоянната експозиция на Художествена галерия „Борис Денев“, представяйки основно богатия фонд на институцията. Горепосочената експозиция ще бъде без официално откриване.)
Shopping Basket