КОНФЕРЕНЦИЯ Музеи на бъдещето. Бъдещето на музеите

,

КОНФЕРЕНЦИЯ Музеи на бъдещето. Бъдещето на музеите

09 окт.
ср, 9 октомври 2024
Начало
BCVT /Бизнес център Велико Търново/

КОНФЕРЕНЦИЯ

Музеи на бъдещето. Бъдещето на музеите

 

9 октомври 2024, BCVT /Бизнес център Велико Търново/

Конферентна зала, ет.2

14,00 – 16,00 ч.

С участието на български и чуждестранни музейни специалисти, представители на общини, висши училища, архитекти, дизайнери, музейни и ИТ специалисти, познавачи и ценители на музеите.

 

Модератор: доц. Ирена Бокова

 

Българските музеи – между законовите ограничения и изискванията на времето

д-р Иван Църов

Директор на РИМ Велико Търново и член на УС на Сдружение „Български музеи“

Проф. Николай Ненов

Директор на РИМ Русе и преподавател в НБУ, председател на 47-та сесия на Комитета за културно наследство на ЮНЕСКО

д-р Ирена Тодорова

Изпълнителен директор на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО

Росен Маринов

Директор Дирекция „Култура и културно наследство“, Община Свищов

Скритите съкровище на българските музеи

Фондация „Америка за България“ в подкрепа на българските музеи и общини – уроците на опита.

Надя Захариева

Програмен директор на Фондация „Америка за България“

Кристина Феруерда

Дизайнер, експерт в изграждането на съдържание, писател и ръководител на проекти. Гост-лектор в Академия „Муза“

Българските музеи – шанс за презареждане

Мартина Денева – Венкова

Дизайнер и музеен изследовател с опит в България и чужбина

Андрей Лилов

Управител на URBO STUDIO, създател на кампанията „681 причини“

Александър Иванов

Мениджър Бизнес развитие – България  EPSON

 

Поканени за участие са директорите на всички музеи в страната и експерти в областта на културата от общинските администрации.

 

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАШИТЕ ГОВОРИТЕЛИ

 

Доц. д-р Ирена Бокова

Доцент по културна антропология, преподавател в департамент „Антропология“ на Нов български университет, води курсове по културна антропология, антропология на туризма, визуална антропология, изследователски методи и подходи и др. Преподава в програми по антропология, политически науки, туризъм, кино и телевизия. Изследва проблемите на града, културните наследства, културните политики, мобилността, колективните идентичности, отношенията общество и природа в съвременен контекст, туризъм и културни ресурси.

д-р Иван Църов

Директор на РИМ Велико Търново и член на УС на Сдружение „Български музеи“

През 1981 г. завършва „История” с „Археология” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. От 1985 г. до 2005 г. участва в българо-британската археологическа експедиция, проучваща римския град Никополис ад Иструм край с. Никюп. Обект на научните му интереси са тракийската и римската култури по днешните български земи. Провеждал е археологически разкопки на множество значими исторически обекти. Автор е на монографиите „Траките край Атрюс”, в която са събрани проучванията му на тракийското погребение в с. Големаните и „Акведуктите по българските земи II–IV век” – сериозно изследване за водоснабдяването на римските градове. Има над 80 научни публикации в български и чужди издания. Удостоен с научната степен „доктор”. Директор на РИМ – Велико Търново от 2007 г. Носител на наградата на Министерството на културата „Златен век” през 2017 г. и на Наградата „Велико Търново” през 2021 г.

Проф. д-р Николай Ненов

Директор на Регионалния исторически музей в Русе.

Възпитаник на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” (1992). Доктор по етнология. Професор по музеология. От 1996 г. работи в Исторически музей – Русе, а от 2001 г. е негов директор. Преподавател по етнология, фолклористика и лингводидактика, създател на образователни програми и проекти в областта на културноисторическото наследство, музейното дело и екскурзоводството. Учредител на Асоциация по антропология, етнология и фолклористика.

Избран е за председател на 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО през 2025 г., която ще се проведе в България през лятото на 2025 г.

 

д-р Ирена Тодорова

Изпълнителен директор на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.

Бакалавър по Политически науки и магистър по Дипломация и международни отношения. През 2012 г. защитава докторска дисертация пред департамент „Политически науки“ на Нов български университет, посветена на политическата култура на новите поколения. От 2012 г. е главен асистент в същия департамент. Съветник е в политическия кабинет на министрите на образованието и науката (2014–2016) и на външните работи (2016–2017) на Република България. Преподавател от департамент „Политически науки“.  Изпълнителен директор на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО

 

д-р Генчо Генчев

Кмет на община Свищов, председател на Постоянната комисия по култура на НСОРБ

Трети мандат кмет на община Свищов. От 2007 до 2015 г. – кмет на село Царевец. Завършва „Бизнес администрация“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“, а по-късно и „Стопанско управление“ всъщия университет. През 2019 г. завършва магистратура „Културен туризъм“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и през 2021 г. защитава образователна и научна степен „доктор“ по етнология към Център за етнология и културна антропология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Представител на НСОРБ в Консултативния съвет по нематериално културно наследство към министъра на културата.Носител на множество награди  за принос в развитието на културата, библиотечно информационните технологии, принос към българския фолклор и култура и др.

 

Надя Захариева

Програмен директор, „Бизнес, предприемачество и технологии“ във Фондация „Америка за България“

Има 18-годишен опит в инвестициите и банкирането. От 2009 е част от екипа на Фондация „Америка за България“. Над 10 години е била програмен директор на програма „Изкуства и култура“. Автор на разкази, статии и пътеписи публикувани в сайта WhyBulgaria, в списанията „Granta България” и „Vagabond”. Автор е на книгата Чат@разкази (2005).

 

Кристина Феруерда

Опитен дизайнер, експерт в изграждането на съдържание, писател и ръководител на проекти.

Кристина Феруерда е част от менторския екип на Академия „Муза“ – серия от обучителни семинари за експерти, които работят или се интересуват от развитие на музеите и галериите, която провежда свои сесии в България с подкрепата на Фондация „Америка за България“. Домакини на Академия „Муза“ досега са били музеите в Благоевград, в Дряново и Плевен, а през тази година – Враца.

 

Мартина Денева – Венкова

Изложбен дизайнер и музеен изследовател

Натрупва професионалния си опит в проектантски студиа в Италия и България, работи като дизайнер в Музея на хумора и сатирата и Музей „ЕТЪР“ в Габрово. През 2018 г. стартира самостоятелна практика с фокус върху проектирането на постоянни експозиции, временни и мобилни изложби, както и сувенирни магазини. През 2020 г. започва и докторантура в Българска академия на науките, в която проучва ролята на изложбения дизайн за конструиране на музейните разкази. По-широките ѝ интереси са свързани с активизацията на общностите в малките градове и съхранението на публичните и културни пространства в България.

 

Андрей Лилов

Управител на URBO STUDIO

Създател на кампанията „681 Причини“. Инициативата, която провокира местни жители и туристи да открият културното и историческото богатство на България, представено по модерен начин чрез съвременни технологии.

Платформата URBO Vibe предоставя достъп до онлайн платформа, където всеки може да разгледа, избере и закупи билети за културни и исторически обекти в цялата страна, да комбинират посещения на различни обекти, събития, концерти и фестивали.

Кампанията „681 Причини“ вече е подкрепена от над 10 общини, включили своите музеи и туристически атракции в списъка с локации. Сред градовете, в които вече могат да се посещават обекти, са София, Стара Загора, Бургас, Пловдив и Габрово.

Платформата URBO Vibe ще служи като основен канал за избор на музеи и преживявания, а инициативата се реализира с подкрепата на спонсори като Solvex, RЕ/MAX, Ticketstation и Evia Spa & Wellness.

Shopping Basket