Мултимедиен посетителски център
Мултимедиен посетителски център
Мултимедиен посетителски център
Мултимедиен посетителски център

Туристически атракции

Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов“

ул.Николо Пиколо 6

Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов“, популярен като „музей на восъчните фигури“, е разположен в близост до хълма Царевец, в самото сърце на старопрестолния град. В него, под формата на скулптури и стенописи са представени исторически личности и паметни събития от периода на Второто българско царство. Визуализира се живота на различните социални слоеве в средновековното българско общество – владетели, духовенство, болярска и войнска прослойка, занаятчии.
Посетителите могат да се докоснат до богатата история на Търновград като символ на царственост, войнска слава и духовна мощ.

Посетителският център съдържа 29 скулптурни фигури, разположени на два етажа. През пролетта на 2023 г. с реализацията за разширение на центъра на трети и четвърти етаж, колекцията е обогатена с още 37 фигури. По този начин се пресъздават възпоменателни събития от периода на Второто българско царство.

Автор на концепцията за представяне на исторически личности е скулптoрът Борис Борисов. Пресъздани са сцени от българското средновековие и най-вече величието на Търновград през царуването на династията Асеневци.

Посетителите могат да видят и фигурите на цар Калоян и цар Иван Асен II. Концепцията на музея е развита в няколко основни направления – представяне на царската и на войнската слава, на духовността – развитието на книгите, на зографството и занаятите. Изключително интересна е сцената, представяща пленяването на Балдуин Фландърски от цар Калоян.

Изграждането на Мултимедийния посетителски център е част от проекта “Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура в община Велико Търново” по ОП “Регионално развитие” 2007 -2013, на стойност 6 750 000 лв.

РАБОТНО ВРЕМЕ:
Понеделник:
12:30 – 18:30ч. (последен вход) през летния сезон (април-септември)
12:30ч. – 17:30ч. (последен вход) през месец октомври
12:30ч. – 17:00ч. (последен вход) през зимния период (ноември- март)
Вторник – Неделя
09:30 – 18:30 ч. (последен вход) през летния сезон (април-септември)
09:30 – 17:30ч. (последен вход) през месец октомври
09:30 – 17:00 ч. (последен вход) през зимния сезон (ноември – март)

Цени:
10 лв. е цената на билет за възрастни.
Билетите за учащи и пенсионери са на цена от 5 лв.
Телефон за резервации и информация- 062/622 148, 0887 659 829
Телефон за резервации за всички музейни обекти във Велико Търново – 0887 659 829
При резервация групите влизат с предварително запазен час, на всеки 30 минути

Екскурзоводското обслужване при посещението на Мултимедийния център се осъществява само от екскурзоводи на Регионален исторически музей Велико Търново, след предварителна заявка за съответния език и в работното време на обекта. Часовете за посещение са фиксирани на всеки половин час. Технологичното време за обслужване на една група е 30 минути.
Групата не може да надхвърля 15 души.
Група без заявка се обслужва единствено при свободен график.
Група със заявен час и просрочила времето с повече от 15 минути, не се допуска в обекта.
Профилактика на обекта: всеки понеделник от 9.00 до 12.00 часа.

Loader
Shopping Basket