Туристически атракции

Бронзов макет „Средновековен Царевец“

Бронзов макет на крепостта Царевец с информация на Брайловата азбука  помага на незрящите хора да си представят какво представлява крепостта в пълния й обем. Макетът е разположен на площада, близо до входа на АМР „Царевец“.

Сградите са стилизирани, с по-нисък релеф, за да не влияят детайлите при допир на незрящите с макета. Технологията с бронз е класическа за такъв тип макети, тъй като обозначаването на точките от брайловата азбука е по-трайно с този материал.

Дворцова зала, библиотека, трапезария, две кули и още много помещения е включвал царският комплекс, който арх. Пламен Цанев е възстановил виртуално с помощта на специална компютърна програма и дълги проучвания на стари летописи и стенописи. Така е пресъздаден и автентичният вид на Патриаршеската църква, както и части от крепостта Трапезица.

Проектът е осъществен по идея и инициатива на Ротари клуб – Велико Търново, с подкрепата на Общината в старата столица, Зонта клуб, Лайънс клуб – Велико Търново, Лайънс клуб – Янтар, Лайънс клуб – Велико Търново – Арбанаси и Лайънс клуб – Царевец, със съдействието на Териториална организация на Съюза на слепите – Велико Търново.

Loader
Shopping Basket