V Летен сезон на българските оперни театри - Сцена на вековете - 2020 Велико Търново

V Летен сезон на българските оперни театри – Сцена на вековете – 2020 Велико Търново

18 юли
сб, 18 юли 2020
Начало
Сцена на вековете

В афиша на V Летен сезон на българските оперни театри – Сцена на вековете – 2020 Велико Търново от 18 юли до 26 август са включени шест впечатляващи заглавия:

18 юли (събота) „Дон Кихот“
Балет по музика на Лудвид Минкус

Държавна опера Стара Загора ще открие официално на 18 юли от 21.00 часа V Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ 2020 със своята впечатляваща постановка на балета „Дон Кихот“. Спектакълът е отличен с престижната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Cantus Firmus „Кристална лира“.

Хореография и режисура Аршак ГАЛУМЯН – солист на Щатсбалет-Берлин
Художник декори и костюми – Салваторе РУСО /Италия/
Асистент-хореографи – Силвия ТОМОВА, Красина ПАВЛОВА
Репетитор – Людовик ПАРТИ /Франция/
Асистент-сценограф – Фабрицио Мария ГАРЦИ /Италия/

Солисти: Анелия ДИМИТРОВА, Фиорди ЛОХА, Александър ЖЕЛЕВ, Калин ЛЮБЕНОВ, Фредерико ПИНТО, Мартина ПРЕФЕТТО, Клара Пла ФЕРЕР, Тсао Ю ЧЕН, Ромина СЛАВОВА, Франческо БОРИЕЛО, Паскуале КАСЕЛЛИ, Сторм НОРИС, Станко ТАНЕВ, Зорница ПЕТРОВА, Елени МАРКУ, Ивайло ЯНЕВ и др.
Балет на Държавна опера-Стара Загора

Балетът “Дон Кихот” е сред върховите постижения на класическия танц. В постановката на Старозагорската опера Аршак Галумян – премиер солист на Щатсбалет-Берлин, внася хореографска свежест и оригинален режисьорски прочит, като обогатява и визуалното възприятие с много театрални, дори кинематографиччни изразни средства. Художник на декора и великолепните костюми е италианецът Салваторе Русо.
Подготвена е цялостна сценография специално за сцената на средновековната крепост Царевец, която ще се преобрази в цветовете на Испания. Пищен спектакъл, създаден в духа на голямата балетна традиция, носещ в себе си пулса на новото време.

В спектакъла участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора, която през последните творчески сезони бележи изумителен скок в своето професионално израстване. Постиженията на младата трупа под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова са високо оценени от професионалната критика, от познавачите и от зрителите във всички точки на България.

„При провеждане на събитието ще бъде осигурена социална дистанция и ще бъдат спазен всички противоепидемични мерки.
Спектакълът ще е без антракт

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

31 юли (петък) „ПРИЛЕПЪТ”
Оперета от Йохан Щраус – син
Либрето Карл Хафнер и Рихард Жене

ПРЕМИЕРА НА ОТКРИТО НА МУЗИКАЛНО-ДАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „КОНСТАНТИН КИСИМОВ“-ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Режисьор – Гълъб БОЧУКОВ
Диригент -постановчик – Игор БОГДАНОВ
Диригент – Васил ВЪЛЧЕВ
Художник – Лидия КЪРКЕЛАНОВА
Хореография – Катя БОГДАНОВА
Хормайстор – Яница БРЪНЗЕЛОВА
С участието на:
Теодора ПЕТРОРА, Мирела ЯБАНДЖИЕВА, Момчил КАРАИВАНОВ, Пламен ДОЛАПЧИЕВ, Симона КОДЕВА, Валерия ПЕЙЧЕВА, Георги ГЪРЛАНОВ, Михаил ВЪЛЧЕВ, Милен ИВАНОВ, Цветомира ПЕНЧЕВА, Виктор ТЕРЗИЙСКИ, Стефан МЕТОДИЕВ, Йордан ЧЕЙРЕКОВ, Полина ПЕТКОВА, Иван МИТЕВ, Цветомил ЙОРДАНОВ

Оркестър, хор и балет на МДТ „Константин Кисимов“

Йохан Щраус – син е изградил репутацията си като Краля на валса, когато написва своята оперета Die Fledermaus („Прилепът“). Щраус вече е композирал общо около петстотин танца, включително една от най-известните творби на класическата музика, създавани някога – „На хубавия син Дунав“.
„Прилепът” е класическа танцувална оперета, в която ярките емоции, любовните страсти и семейни перипетии са разкрити на фона на прекрасните мелодии на валса, полката и кадрила. Сюжетът заплита комични ситуации, породени от любов и ревност, които подлагат на изпитание съпружеската вярност. Мелодраматичният и комедиен стил, съчетани с ирония и тънък хумор, красивата музика на Щраус, която блика като шампанско, създават усещането за празничност, лекота и хармония.
Премиерата на „Прилепът” се е състояла на 5 април 1874 година във Виенския „Театер ан–дер–Вин” и оттогава се превръща в неизменна част от оперетния репертоар.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

14 август (петък) „АТИЛА“
Опера в пролог и три действия от Джузепе Верди
Либрето Темистокле Солера и Франческо Мария Пиаве

ДЪРЖАВНА ОПЕРА СТАРА ЗАГОРА И ТЕАТРО ЛИРИКО-КАЛЯРИ (ИТАЛИЯ)

Режисьор – Огнян ДРАГАНОВ
Сценография – Салваторе РУСО
Диригент – Ивайло КРИНЧЕВ
Хормайстор – Младен СТАНЕВ

Солисти
Атила – Юлиан КОНСТАНТИНОВ
Форесто – Даниел МАГДАЛ (Румъния)
Одабела – Таня ИВАНОВА
Ецио –Александър КРУНЕВ
Леоне – Александър МАРУЛЕВ
Улдино – Ивайло ЙОВЧЕВ

Хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора и Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“

Непосредствено след премиерата на спектакъла на операта „Атила“ от Джузепе Верди на старозагорска сцена, съвместната продукция на Държавна опера Стара Загора и Театро Лирико-Каляри (Италия) ще бъде представена на 14 август, от 21.00 ч. на историческия хълм Царевец в рамките на 35-то издание на фестивала „Сцена на вековете“.
„Атила“ е първата за България от подобен род сътрудничество нова продукция, която се подготви, за да бъде представена на двете партньорски сцени. Двата театъра участваха равнопоставено в подготвителния етап и реализацията на спектакъла. В Стара Загора бяха ушити над 250 костюма, изработени бяха аксесоари и реквизит, произведен бе пищния декор за грандиозната постановка.
Премиерата на спектакъла на операта „Атила“ се състоя на 27 септември 2019 в Каляри, Италия, а в Стара Загора ще бъде на 8 август на сцената на Античния форум „Августа Траяна“.
Спектакълът е една впечатляваща класическа постановка със силен акцент върху автентичността на костюмите и епохата. Драматичната история в ранната вердиева творба за разрушителното нашествие на хуните в Италия начело с техния жесток вожд Атила, за любовта и предателството, ще оживее на фона на естествения декор на историческата крепост Царевец.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

26 август (сряда)- „Хубавата Елена“- оперета в две действия от Жак Офенбах
Либрето Анри Мейак и Людовик Алевиот

ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР–ВАРНА
Режисьор – Светозар Донев
Диригент – Стефан Бояджиев
Хореограф – Анна Донева
Сценограф – Иван Токаджиев
Костюмограф – Ана Мария Токаджиева
Диригент на хора – Цветан Крумов

В главните роли:
МЕНЕЛАЙ – Александър Мутафчийски
ПАРИС – Пламен Долапчиев
ЕЛЕНА – Илина Михайлова
КАЛХАС – Велин Михайлов
ФИЛОКОМ – Лев Караван
БАХИС – Вяра Железова
ОРЕСТ – Мария Палматите
ПАРТЕНИС – Лиляна Георгиева
ЛОЕНА – Гуя Страда
МЕРКУРИЙ – Калоян Лулчев
ЮНОНА – Розалия Желязкова
ВЕНЕРА – Миглена Страдалска
МИНЕРВА – Мария Павлова
АГАМЕМНОМ – Иво Йорданов
АХИЛ – Илко Захариев
АЯКС 1 – Николай Димитров
АЯКС 2 – Димитър Илиев

Хор, оркестър и балет на Театрално-музикален продуцентски център-Варна

Хубавата Елена“ е втората оперета в творчеството на основоположника на този жанр Жак Офенбах. Още с премиерата си през 1864 г. тя завладява сърцата на парижани и достига рекордните 700 последователни представления. Оттогава досега не спира да умножава славата на своя създател в цял свят.

„В „Хубавата Елена“ Жак Офенбах не се интересува от античния свят, а само ползва маската на античните герои, за да разобличи с хумор и ирония поведението на известни свои съвременници. Останали са много свидетелства от онова време, които разказват как публиката се е заливала от смях, разпознавайки в героите на сцената познати политически лица. Офенбах очевидно е нервирал доста властници, защото е бил обвинен и съден за… шпионаж, за цялото си творчество.

Поради тази актуална насоченост, „Хубавата Елена“ трудно би могла да бъде разбрана от следващите поколения, затова се появяват много преработки. Първата версия през 30-те години на миналия век, когато се заражда хитлеризмът, принадлежи на великия немски режисьор Макс Райнхард, евреин по произход. В неговата редакция има един възглас „Елада на елините“, като аналогия за популярния тогава лозунг „Германия на германците“, разказва режисьорът Светозар Донев.

След като е поставял различни редакции на „Хубавата Елена“, сега той се връща към прочита на Макс Райнхард, заради универсалния му характер и възможността да вземе на прицел недостатъците на съвременното общество и поредните властимащи. В екипа си доайенът на българските режисьори е привлякъл младия диригент на Държавна опера Варна Кръстин Настев, а за свой асистент е избрал Александър Мутафчийски. Звездата на Музикалния театър и известният актьор на ДТ „Стоян Бъчваров“ Пламен Георгиев изпълняват ролята на Менелай, а неговия съперник Парис, син на царя на Троя Приам, пресъздават Пламен Долапчиев, Момчил Кaраиванов и Христо Ганевски. В ролята на царицата на Спарта се превъплъщават Лилия Илиева, Илина Михайлова и Веселина Андреева.

Специален подарък за зрителите от община Велико Търново ще е аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов-звук и светлина“, което ще бъде излъчено след края на спектакъла.

Shopping Basket