КОНФЕРЕНЦИЯ „Туризмът на вълната на кинодестинациите“

,

КОНФЕРЕНЦИЯ „Туризмът на вълната на кинодестинациите“

10 окт.
чт, 10 октомври 2024
Начало
BCVT /Бизнес център Велико Търново/

 КОНФЕРЕНЦИЯ

Туризмът на вълната на кинодестинациите

 

10 октомври 2024 

11,00 – 13,00 ч.

Конферентна зала, ет.2, BCVT /Бизнес център Велико Търново/

 

Модератор: д-р Диана Андреева-Попйорданова

Университетски преподавател, директор на Обсерваторията за икономика на културата

Културата – допинг за развитие

 

Сет-джетинг. Примерът на Гърция

Александра Аграфиоти

Управител и собственик на „A BALKAN“ Ltd.

 

Киното идва в града!

Общините разказват за предизвикателствата и трансформациите след последната клапа

Георги Кунчев

Зам.-председател на Сдружението на хотелиерите,  ресторантьорите и туроператорите в Сандански

Антони Цонев

Главен експерт / Дирекция „Култура, недвижимо културно-историческо наследство, празници и фестивали“, Община Велико Търново

 

Какво очакват продуцентите?

 

Галина Тонева

Председател на Асоциацията на филмовите продуценти в България

 

 

Виктор Божинов

Режисьор, продуцент, председател на УС на „Филмаутор“

 

Христина Апостолова

Завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ, а преди това учи хореография и народни танци. След дипломирането си участва в няколко театрални постановки в София, Благоевград и Враца. Работи като сценарист за „Господари на ефира“ и предаването „Българският топ 100“. През годините тя е част от сценарния екип на „Сървайвър“ и „Столичани в повече“. През 2014 получава роля в „Дървото на живота“, с което подновява работата си като актриса. Същата година публиката я вижда на малкия екран и като водеща на „Сървайвър Камбоджа“. Главен сценарист е на първия медицински сериал у нас „Откраднат живот“.

 

Павел Веснаков

Продуцентска компания „Дрийм Тийм Прадакшънс“ АД

 

Как да влезете в обектива на чуждестранна продукция?

Жана Караиванова

Фондация Българска филмова комисия

 

 

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАШИТЕ ГОВОРИТЕЛИ

 

д-р Диана Андреева-Попйорданова

Доктор по икономика на културата, Директор на Обсерваторията за икономика на културата. Преподавател в катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС и НАТФИЗ. Директор на Научноизследователски център за медийни изследвания, аудиовизуална политика и културни индустрии „Доц. д-р Биляна Томова“. Изследва икономическия принос на изкуствата, културните и творчески индустрии, културното наследство и културния туризъм.

 

Александра Аграфиоти

Управител и собственик на „A BALKAN“ Ltd.

Завършила е филологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Има многогодишен опит в туристическия сектор на Гърция. Управител и собственик на „A BALKAN“ Ltd.  – фирма, работеща на международния пазар в областта на организирането на изложения, презентации, семинари и фестивали. Голям дял от дейността на фирмата е насочен към разработването и осъществяването на международни проекти в областта на популяризирането на културата на балканските страни и сътрудничеството между тях в областта на туризма. Сътрудник на „Интер Експо Център София” за Гърция и представител на Международното туристическо изложение „Holiday & Spa” за Гърция.

 

 

Виктор Божинов

Режисьор, продуцент, председател на УС на „Филмаутор“

Завършил е „Филмова и Тв режисура“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ с художествен ръководител проф. Христо Христов. Негови курсови работи са участвали в селекциите на някои от най-престижните международни фестивали за късометражни филми (Мюнхен, Оберхаузен, Тампере, Клермон Феран, Драма, Монтекатини).

Работил е като асистент-режисьор в редица международни продукции с някои от най-авторитетните режисьори на световното кино Режис Варние, Фолкер Шльондорф, Ули Едел, Майкъл Аптед, Братя Тавиани и Тимур Бекмабетов и в проекти продуцирани от големите Холивудски мейджъри – Сони Пикчърс, Уорнър и Фокс. През 2013 г. е режисьор и креативен продуцент на руската адаптация на американския сериал „Кости“ (Bones).

Режисирал и консултирал производството на голяма част от епизодите на „Стъклен дом“, „Столичани в повече“, „Кантора Митрани“, “Връзки“, “Пътят на честта“, “Отдел Издирване“.

Активно участва в създаването на най-успешния български телевизионен сериал „ПОД ПРИКРИТИЕ“, продуциран от БНТ.

През 2022 година е режисьор и креативен продуцент на 12 серийния сериал за БНТ „ВИНА“.

През периода 2015 – 2017 г. работи по първия си игрален пълнометражен филм “ВЪЗВИШЕНИЕ” по романа на Милен Русков, който е най-широко разпространеният български филм до момента с първа позиция по гледаемост и в платформата на HBO.

През 2021 г. създава комедийната драма „ГОЛАТА ИСТИНА ЗА ГРУПА ЖИГУЛИ“. Година по-късно – игралния филм „БЯГСТВО“. Работи по екранизацията на романа „ЧАМКОРИЯ“ на Милен Русков.

От 2016 г. е председател на Управителния съвет на „Филмаутор“.

 

Павел Веснаков

Режисьор, управител на „Дрийм Тийм Прадакшънс“ АД

Павел Веснаков е ученик на Георги Дюлгеров и възпитаник на Нов български университет . Първият филм на Павел – “Влакове”, който той създава като дипломен филм през 2011, печели наградата “Джеймсън“ на София Филм Фест същата година. Вторият – “Парафиненият принц” – печели награди във филмовите фестивали в Сараево и Балчик , а след това взима и наградата Златна Роза 2012 за най-добър късометражен филм. Късометражният му филм “Чест” печели над 20 международни награди, сред които Голямата награда в Клермон-Феран, с която се квалифицира за надпреварата за награда “Оскар”. Режисьор е и на два сезона на сериала „Откраднат живот“.

„Дрийм Тийм Прадакшънс” АД е основана през 2006 година от Евтим Милошев и Любомир Нейков. Компанията е утвърден на пазара като лидер в телевизионното производство на сериали (“Столичани в повече”, “Откраднат живот”, “Дървото на живота”), шоу-програми (“Комиците”), публицистични ток-шоу предавания (“Нека говорят с Росен Петров”), риалити формати (“Survivor”), специализираните предавания „Операция Слава”, „Урок по Родолюбие” и „Българските следи“.

 

Галина Тонева

Председател на Асоциацията на филмовите продуценти в България.

Икономист и журналист по образoвание, тя е завършила европейската програма за продуценти „Изток-Запад“ през 1993 г. в Чехословакия. Сред филмите й с над 60 награди и международно признание са: „Подгравяне на вчерашния обед“, „Откраднати очи“, „Зад кадър“, „Кецове“, както и френско-българската копродукция „Изток-Запад“, номинирана за „Оскар“ 2000 с участието на Олег Меншиков, Сандрин Бонер и Катрин Деньов.

Председател на Асоциацията на филмовите продуценти в България от 2009 г. Член на Европейската филмова академия от януари 2011 г. Председател на Националния съвет за кино от март 2012 – до март 2016 г. Продуцент и един от основателите на компанията „Гала Филм“ ООД, продуцирала повече от 30 български и чуждестранни заглавия.

 

 

Жана Караиванова

Фондация Българска филмова комисия

Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1984 г. със специалност актьорско майсторство. През 1980-те и 1990-те години актриса от трупата на Народния театър „Иван Вазов“, със 17 игрални филма в биографията си. От 1994 г. тя живее в Ню Йорк и в София. Основател на Фондация за българо-американски културен обмен. През 2000 г. създава Фестивал на българското кино в Ню Йорк. През 2010 г. създава Фестивала за независимо американско кино в София So Independent. Фестивалът всяка година има две издания – в Ню Йорк и София. През 2017г. печели конкурс за директор на Националния филмов център и е негов изпълнителен директор до 2021г.

Shopping Basket